Canon R6

EOS R6 - Hero produkt billede

Jeg har tidligere anmeldt Canon EOS R5 og nu er tiden kommet til Canon EOS R6. Der er efterhånden ingen tvivl om at det spejlløsemarked flyver derud af i raket fart.

R6 placerer sig som en lillebror til R5, men er på mange måder fuldt på højde med sin storebror.

Jeg har haft kameraet til test og med ude på opgaver og forskellige test skydninger.

Specifikationer

  • 20 Megapixel
  • 4k Video
  • IBIS – indbygget billedestabilisering
  • ISO 100 – 102.400
  • 6.072 AF punkter
  • Dual kort slot
  • Indbygget WiFi og Bluetooth
  • 3,69 millioner punkts EVF
  • 12 Billeder i sekundet
  • 20 Billeder i sekundet med elektronisk lukker

Canon EOS R6 – Test

Jeg har modtaget en lille testpakke fra Canon og denne gang indeholdte den R6, RF 50 mm F1.8, RF 35 mm F1.8, RF 15-35 mm F2.8 og RF 800 mm F11 – kort sagt en ret varieret pakke og med for mig en lille udfordring i form af en 800 mm.

Som altid når jeg tester udstyr så er fokus ikke på testark, laboratoriemålinger eller billeder af murstensvæge. Jeg tager kameraet med ud i den rigtige verden og bruger det. Jeg bruger det til test opgaver, familie billeder og selvfølgelig også på rigtige opgaver i min hverdag, som fotograf.

R6 har været med i zoologiskhave, til bryllup, portræt, på opgave på en skole og meget mere.

Surfer i fuld fart over bølgerne ved Hanstholm

Ergonomi og opbygning

Har du allerede et kamera i Canon’s 5D serie så vil et R6 virker meget bekendt. Det er lidt mindre, men opbygningen er Canon’s true and testet. En lille forskel er der dog i forhold til både 5D serien og R5. Skærmen på toppen af kameraet er sparet væk.

Personligt er jeg egentlig glad for den skærm og kan ikke forestille mig at den koster det vilde så jeg havde gerne set Canon havde beholdt den.

Skærm

Canon R6 kommer med den efterhånden kendte vippe skærm. Skærmen er en fornuftig kvalitet og den fuldt roterende skærm vinder mere og mere på mig.

Det er en ulempe hvis man skyder lavt/højt i bredformat, men super brugbart når man skyder i højformat.

Skærmen er selvfølgelig også en stor fordel for folk der vlogger eller hvis du har brug for at optage en video hvor du selv er foran kameraet.

EOS R6 - Hero produkt billede med flip ud skærm

EVF

Lad mig starte med at sige at søgeren på R6 ikke er dårlig. Det kan dog godt mærkes at den er et step ned i forhold til R5. Det er helt sikkert et af de punkter hvor jeg foretrækker R5.

Joystick / touchbar

Jeg har tidligere testet Canon EOS R som bød på en ny fancy touchbar. Denne er heldigvis droppet på R6 og vi har fået det gode gamle joystick tilbage.

Det er dejligt at se at Canon har lyttet til deres brugere og er gået væk fra noget som bare ikke virkede særlig godt.

Hvis man ønsker at udnytte touch kan en del af skærmen bruges som touch område. Det gør det muligt hurtigt og nemt at flytte ens fokus punkt rundt.

Canon R6 Bagside af kameraet

Hukommelseskort

Der er gode nyheder til både amatører og professionelle, Canon har nemlig sørget for at der er 2 kort slots på R6.

Det er dog lidt anderledes i forhold til til R5 hvor vi havde et CFexpress og et SD slot. Her går R6 mere i den traditionelle retning og har to SD slot.

Jeg er tilhænger af at det er samme kort type så bonus til Canon for det. Jeg ville gerne have haft to CFexpress i R5, men forstår godt valget af SD i et kamera som R6.

Prisen på SD kort er markant lavere end den er på CFexpress og derfor giver det fint mening at vælge de billigere kort på et billigere kamera.

R6 – Qmenu

Canon R6 byder også på den efterhånden velkendte Qmenu som rigtig mange kameraer nyder godt af. Det er en super fin ting, men jeg ville virkelig ønske at Canon gav mulighed for selv at vælge indholdet af menuen.

Det er muligt ved flere af konkurrenterne og er en ting som Canon burde kunne klare med en software opdatering.

Ergonomi konklusion 

Canon EOS R6 er et super fint kameraet som ligger rigtig godt i hånden og hvor du finder alle de rigtige knapper.

Det er solidt bygget og man har en klar tro på at det er et godt stykke værktøj, som vil gøre tro tjeneste i lang tid.

Kommer du fra et tidligere 5D kamera så har du i R6 også muligheder for at bruge batterierne. Du skal dog være opmærksom på at nogen funktioner kan være lidt nedsatte, men det er super godt at Canon har gjort det muligt.

R6 – Billedkvalitet

Som fotografer er vi i øjeblikket rigtig forkælede. Hvis vi går tilbage i historien så var billedkvalitet noget men virkelig skulle kigge på. Det være sig en god film med den rigtige kvalitet til det man lavede, men også da vi begyndte at se dslr kameraer var der altid en jagt på den gode billedkvalitet.

Nu om dage er det næsten lige meget hvilken vej du går med et mirrorless så kan du være sikker på en god billedkvalitet. Det gør sig selvfølgelig også gældende med R6.

Canon’s 20mp sensor levere et super fint billede som står rigtig godt. Farver, skarphed, kontrast og detaljer er som det skal være.

Portræt fotograf Aarhus

Selvfølgelig er der en begrænsning i forhold til opløsningen. Du vil se flere detaljer med et R5, simpelthen pga. den højere opløsning. Det er dog ikke noget ret mange fotografer reelt har brug for. Slet ikke hvis du er hobby fotograf.

Dynamisk omfang har altid været et punkt jeg har lagt en del vægt på når jeg kiggede på kamera. Det giver en god sikkerhed og utrolig fleksibilitet at kunne trækket lidt ekstra i filerne. R6 er på Ingen måde dårlig på dette område, men jeg føler alligevel at jeg har lidt mere at hive i på R5. Det er ikke noget jeg har lavet specifikke test på, men mere den oplevelse jeg har når jeg sider og redigerer filerne.

Alt i alt er der tale om en rigtig god billedkvalitet fra R6 som brugere af kameraet kun kan være glade for.

Autofokus

Autofokus er uden tvivl et af de punkter jeg kigger rigtig meget på når jeg kommer kamera nu om dage.

Jeg kan godt fokusere manuelt, men står jeg er pressede arbejdssituationer har jeg ikke behov for den ekstra opgave. Kan jeg så stole på at AF gør sit arbejde så giver det mig luft til at fokuserer mere på motivet.

I lang tid har Sony været skarpest med AF på mirrorless og især det elskede eye-af. Canon har heldigvis taget et kæmpe spring fremad med både R6 og R5 og det betyder at jeg nu ingen  problemer har med ligestille dem med Sony.

Du for med andre ord en både hurtig og præcis Autofokus i Canon R6. Selvfølgelig skal man lige lære at bruge den hvis man kommer fra et andet system, men det vil jo altid være gældende og jeg har på ingen måde haft udfordringer med det.

Sport test skud med R6

Canon R – Systemet

Kigger vi lidt på hvad der er af tilbehør når man går ud og køber et EOS R6, så kan der godt være lidt udfordringer.

Canon er rigtig godt i gang med deres nye RF setup, men objektiverne er kostelige, især hvis man ønsker dem i den gode kvalitet. Skal man have en 85mm L så ligger den på små 25.000,- hvilket er rigtig mange penge.

Udfordringen i øjeblikket er at det kun er Canon der laver RF objektiver. Jeg går virkelig og venter på at se et udspil fra både Sigma og Tamron. Desværre virker det til at have lidt lange udsigter, hvilket jeg klart ser som en lille hæmsko for Canon’s system.

En del af grunden ligger nok også i Corona, men jeg er også overbevist om at Canon kunne gøre mere for at få et godt samarbejde med eksterne producenter. Ja det er konkurrent på objektiver, men omvendt kan de så sælge kameraer.

Jeg har set eksempler på at folk vælger at gå Sony vejen hvor de ville have valgt Canon og det skylles udelukkende manglen på objektiv muligheder.

Så Tamron, Sigma og Canon kom nu i gang! 🙂

Skole arbejde ved computeren i Herning

Canon EOS R6 – Konklusion

Canon R6 er det så noget du skal gå ud og købe eller har Canon skudt forbi målet.

Faktisk syntes jeg det er lidt svært med R6, det er et super lækkert kamera og til en fornuftig pris. Udfordringen for Canon er måske netop prisen. Kameraet ligger i et område hvor det henvender sig rigtig meget til hobby folket, som syntes prisen på et R5 er lige høj nok.

Problemet bliver så igen objektiverne som koster temmelig meget. Skal man have et par L objektiver koster de næsten det samme pr. stk. som kameraet hvilket hurtigt gør det til at en større udskrivning.

Canon kommer heldigvis nu med nogle lidt billigere RF objektiver, men der er ingen tvivl om at gode bud fra Sigma og Tamron for mange ville gøre Canon’s R økosystem endnu mere spændende.

Billede galleri med Canon R6 test billeder